Петок, 16 март 2018 година

ПРАТЕНИКОТ КИТЕВ НА СОСТАНОКОТ НА ПССЕ ВО ПАРИЗ

Во рамките на редовните активности на ПС на СЕ, на 16 март 2018 г., во Париз, Француската Република, се одржува редовниот состанок на Постојаната комисија на ПС на СЕ, како и вториот состанок на Ад-хок комисијата за улогата и мисијата на ПС на СЕ, основана со Резолуцијата на ПС на СЕ 2186(2017). На овие настани учествува пратеникот г. Бетиан Китев, шеф на Делегацијата на Собранието на Република Македонија во ПС на Советот на Европа. 

повеќе...

 

 

Петок, 16 март 2018 година 

ТЕРОРИЗМОТ Е ЗАЕДНИЧКО ЗЛО И ЗАЕДНИЧКИ ТРЕБА ДА СЕ ПОБЕДИ 

Комисијата за одбрана и безбедност на Собранието на Република Македонија оствари средба со висока делегација на Европската Унија, предводена од г. Педро Серано, заменик-генерален секретар за заедничка безбедносна и одбранбена политика, во чиј фокус беше зајакнувањето на соработката во борбата со глобалното зло - тероризмот и радикализмот.  

повеќе...

 

Вторник, 13 март 2018 година, Баку, Република Азербејџан

ПРАТЕНИЧКАТА ШАХПАСКА НА МЕЃУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ВО БАКУ

Пратеничката Јагода Шахпаска, членка на Делегацијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на ОБСЕ (ПС на ОБСЕ), учествува на меѓународната конференција на тема: „Улогата на парламентарците во поттикнувањето на економската соработка и културните врски долж Патот на свилата“, што во организација на „Групата за поддршка на Патот на свилата“ на ПС на ОБСЕ се одржува на 13 и 14 март 2018 година во Баку, Република Азербејџан.

повеќе...

 

Петок, 16 март 2018 година

ПРАТЕНИКОТ ЛОКВЕНЕЦ  ВО БЛЕД

Пратеникот г. Хари Локвенец  ќе учествува на седницата на Постојаниот комитет на Парламентарното собрание на Процесот за соработка во Југоисточна Европа (ПС на ПСЈИЕ), што се одржува на 16 и 17 март 2018 година во Блед, Република Словенија, во рамките на Словенечкото претседателство со ПСЈИЕ.

повеќе...

 

Понеделник, 12 март 2018 година

ПРАТЕНИЧКАТА ШАХПАСКА НА МЕЃУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ВО БАКУ

Пратеничката Јагода Шахпаска, членка на Делегацијата во Парламентарното собрание на ОБСЕ (ПС на ОБСЕ), ќе учествува на меѓународната конференција на тема: „Улогата на парламентарците во поттикнувањето на економската соработка и културните врски долж Патот на свилата“, што во организација на „Групата за поддршка на Патот на свилата“ на ПС на ОБСЕ ќе се одржи на 13 и 14 март 2018 година во Баку, Република Азербејџан.

повеќе...

 

Петок, 9 март 2018 година

ПОЛОЖУВАЊЕ СВЕЖО ЦВЕЌЕ

Собраниски делегации, по повод 75 години од Холокаустот на македонските Евреи - депортација на 7.144 Евреи во логорот на смртта - Треблинка, ќе положат свежо цвеќе: 

повеќе...

 

Понеделник, 12 март 2018 година 

ПРАТЕНИКОТ ГРУБИ СЕ СРЕТНА СО ИТАЛИЈАНСКИОТ АМБАСАДОР РОМЕО

Денеска претседателот на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, г. Артан Груби, оствари средба со амбасадорот на Република Италија во Република Македонија, Н.Е. Карло Ромео.

повеќе...

 

Четврок, 8 март 2018 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ ГРУБИ СО Г-ЃА КЕТРИН БАРНС,  Г. ЧАРЛС ГАРЕТ И Г. ЏЕРЕМИ ВИЛМШУРСТ

Денеска, претседателот на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, г. Артан Груби, оствари средба со г-ѓа Кетрин Барнс, раководител на Одделот за Албанија, Косово и Македонија во Секторот за Западен Балкан во Британското министерство за надворешни работи; амбасадорот на Обединетото Кралство г. Чарлс Гарет и г. Џереми Вилмшурст, политички секретар во Британската амбасада во Виена.

повеќе...

 

Среда, 7 март 2018 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ ГРУБИ СО ШПАНСКИОТ АМБАСАДОР СЕРА

Денеска, во просториите на Собранието на Република Македонија, претседателот на Комисијата за европски прашања, г. Артан Груби, имаше средба со амбасадорот на Кралството Шпанија во Република Македонија, Н.Е. Емилио Лоренцо Сера.

повеќе...

 

Петок, 9 март 2018 година

ИЗВЕШТАЈ ЗА ЕДНАКВОСТА МЕЃУ ЖЕНИТЕ И МАЖИТЕ НА ЕВРОКОМИСИЈАТА

Европската комисија го одбележа Меѓународниот ден на жената со објавување на Извештајот за еднаквост меѓу мажите и жените од 2018 година, како и презентација на Извештајот за жените во технологијата. 

повеќе...

 

Вторник, 2  јануари 2018 година

БУГАРИЈА - НОВ ПРЕТСЕДАВАЧ СО ЕУ

Десетгодишнината од своето членство во Европската Унија, Бугарија ќе ја одбележи како претседавач со Советот на Европската Унија.

Нашиот источен сосед ќе претседава под мотото „Силата е во единството“, а вниманието ќе го насочи и кон Западен Балкан.

повеќе...

 

Вторник, 2 јануари 2018 година

ЛЕУВАРДЕН И ВАЛЕТА - ЕВРОПСКИ КУЛТУРНИ ПРЕСТОЛНИНИ 

Европската комисија секоја година, почнувајќи од 1985, одредува почесен домаќин на проектот „Европска престолнина на културата“ со цел да се промовира чувството на заедништво во Европската Унија. Така, холандскиот град Леуварден и главниот град на Малта - Валета ја добија титулата европски престолнини на културата за 2018 година.

повеќе...