Pratenichki sostav
 
Пратенички состав

Петок, 23 март 2018 година

Средба на претседателот Џафери, со г-ѓа Лилиана Танги, пратеничка во Националното Собрание на Француската Република

Претседателот на Собранието, г. Џафери, на почетокот на средбата изрази задоволство од неоптоварените, извонредни и пријателски односи меѓу Република Македонија и Француската Република. Ја поздрави континуираната француска поддршка на евроатланската интеграција на Република Македонија. Истакна дека од особена важност е јакнењето на меѓупарламентарните односи на двете држави, како и заемната поддршка во рамките на мултилатералната соработка. 

повеќе...

Петок, 23 март 2018 година

Средба на претседателот Џафери со европратениците Ковачев, Петерле и Келам

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денеска оствари средба со Делегација од Групата на Европската народна партија во Европскиот парламент, предводена од европратеникот Андреј Ковачев, придружуван од европратениците Алојз Петерле и Туне Келам. На средбата присуствуваше и амбасадорот на Европската Унија во Република Македонија, Самуел Жбогар.

повеќе...

Вторник, 13 март 2018 година

Средба на претседателот Џафери со г-ѓа Марија Пејчиновиќ-Буриќ, потпретседателка на Владата на Република Хрватска и министерка за надворешни и европски работи

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денеска оствари средба со г-ѓа Марија Пејчиновиќ-Буриќ, потпретседателка на Владата на Република Хрватска и министерка за надворешни и европски работи, која престојува во официјална посета на Република Македонија. 

повеќе...

Понеделник, 12 март 2018 година

Средба на претседателот Џафери со г. Денис Звиздиќ, претседавач со Советот на министри на БиХ                                          

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денешната средба со претседавачот на Советот на министри на Босна и Херцеговина, г. Денис Звиздиќ,  ја оцени како продолжение на добрата и пријателска соработка меѓу двете земји и притоа го поздрави и денешното потпишување на Спогодбите помеѓу Република Македонија и Босна и Херцеговина, како предуслов за уште посилна и посестрана соработка во повеќе области.  

повеќе...

Понеделник, 12 март 2018 година

Седница по повод 75 години од депортацијата на Евреите од Република Македонија во логорот на смртта Треблинка

Денеска, Собранието на Република Македонија одржа седница по повод 75 години од депортацијата на Евреите од Република Македонија во логорот на смртта Треблинка. На седницата беа поканети претседателот на Република Македонија, претседателот на Владата на Република Македонија, министрите во Владата на Република Македонија, претставниците на верските заедници и религиозни групи во Република Македонија, дипломатскиот кор, делегација од Босна и Херцеговина, делегација од Државата Израел, делегација од Република Романија, делегација од Република Полска, делегација од САД, како и делегации од еврејски институции и заедници.

повеќе...

Петок, 9 март 2018 година

Средба на претседателот Џафери со амбасадори на Република Австрија

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денеска оствари средба со амбасадорите на Република Австрија во Атина, Подгорица, Сараево, Приштина, Белград и Брисел, предводени од д-р Клаус Вулфер, раководител на Одделот Западен Балкан и проширување на ЕУ од Министерство за надворешни работи на Австрија. На средбата присуствуваше и амбасадорката на Република Австрија во Република Македонија, м-р Ренате Коблер. 

повеќе...

Четврток, 8 март 2018 година

Свечен коктел по повод Меѓународниот ден на жената - 8 Март

Денеска, претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери и генералната секретарка на Собрание на Република Македонија, г-ѓа Цветанка Иванова, приредија свечен коктел по повод Меѓународниот ден на жената - 8 Март, за пратеничките и службеничките во Собранието на Република Македонија. 

повеќе...

Понеделник, 5 март 2018 година

Средба на претседателот Џафери со г. Мирослав Јенча, помошник на генералниот секретар на Обединетите нации 

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денеска оствари средба со г. Мирослав Јенча, помошник на генералниот секретар на Обединетите нации за политички прашања. На средбата присуствуваше и Амбасадорката Луиза Винтон, резидентен координатор на Обединетите нации (ОН) и резидентен претставник на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП).  

повеќе...

Среда, 28 февруари 2018 година

Средба на претседателот Џафери со г. Абдулах Ал Новаисер, почесен конзул на Република Македонија во Кралството на Саудиска Арабија

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денеска  оствари средба со делегација на стопанственици од Кралството на Саудиска Арабија, предводена од почесниот конзул на Република Македонија во Џеда, г. Абдулах Ал Новаисер.

повеќе...

Понеделник, 26 февруари 2018 година

Протоколарна средба на претседателот Џафери со европратениците Вајгл и Кукан

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери денес оствари протоколарна средба со пратениците на Европскиот парламент, г. Иво Вајгл и г. Едуард Кукан, кои се наоѓаат во посета на Република Македонија во рамките на Конференцијата на парламентарните Комисии за европски прашања и интеграции на државите опфатени во процесот за стабилизација и асоцијација од Југоисточна Европа – КОСАП, што се одржува во Собранието на Република Македонија. 

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 16
  •