Pratenichki sostav
 
Пратенички состав

Говори и обраќања

Петок, 15 септември 2017 година

Обраќање на претседателот Џафери по повод Меѓунарoдниот ден на демократијата

Размислувања за демократијата како форма на владеење и форма на државно уредување среќаваме уште во античките времиња, кај познатите мислители Аристотел, Сократ и Платон. Во суштина, од античките времиња па до денес, демократијата и сè тоа што се подразбира под овој поим, било предмет на теоретски расправи на политички дефиниции. 

повеќе...

Петок, 15 септември 2017 година

Изјава за медиуми на претседателот Џафери по повод потпишување на Меморандум за соработка

Ми претставува особено задоволство да ве информирам дека денеска Собранието на Република Македонија го потпиша Меморандумот за разбирање со Вестминстер Фондацијата за демократија и Министерството за надворешни работи и Комонвелт на Британија, со што ја обновуваме и продолжуваме соработката со Обединетото Кралство и Вестминстер Фондацијата за демократија.

повеќе...

Четврток, 7 септември 2017 година

Обраќање на претседателот Џафери по повод 8 Септември - Денот на независноста на Република Македонија

Во предвечерието на одбележувањето на Денот на државноста, 8-ми септември, на самиот почеток сакам да ја изразам мојата благодарност, а верувам дека таа благодарност ја споделува и целокупната јавност во Република Македонија, до пратениците од првиот парламентарен состав на Собранието на Република Македонија. 

повеќе...

Среда, 6 септември 2017 година

Обраќање на претседателот на Собранието на Република Македонија, г.Талат Џафери, на конститутивна седница на Интерпартиска парламентарната група за правата на лицата со хендикеп

Интерпартиската парламентарна група за правата на лицата со хендикеп не е класично собраниско тело како што се на пример собраниските комисии, парламентарните совети и други, туку претставува парламентарна лоби група чија што цел е да работи на подобрувањето на условите за нашите сограѓани кои се со хендикеп за да можат и реално да се чувствуваат еднакви со другите граѓани. 

повеќе...

Вторник, 5 септември 2017 година

Обраќање на претседателот Џафери на Меѓународна научна конференција 

Навистина ми претставува задоволство да присуствувам денес на отворањето на оваа Меѓународна научна конференција на тема „Балканот помеѓу западот и истокот: Стари и/или нови безбедносни предизвици“, во организација на Институтот за одбрана, безбедност и мир при Филозофскиот факултет во Скопје и Факултетот за безбедност при Универзитетот во Белград.

повеќе...

Недела, 13 август 2017 година

Обраќање на претседателот Џафери по повод 16 години од Охридскиот рамковен договор

Денеска се навршија 16 (шеснаесет) години од датумот кога е потпишан Охридскиот рамковен договор, со кој Договор му се даде крај на внатрешниот конфликт во Република Македонија. Овој значаен документ на мирот во нашата држава и на помирување меѓу нашите граѓани се изготви и се потпиша со политичка волја и со олеснување од нашите меѓународни пријатели.

повеќе...

Недела, 6 август 2017 година

Изјава на претседателот Џафери по повод распишување на локалните избори

Денес го потпишав решението за распишување на локалните избори за членови на советите на општините и советот на градот Скопје и за градоначалници на општините и за градоначалник на градот Скопје. 

повеќе...

Среда, 2 август 2017 година

Обраќање на претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери по повод 2 Август, Ден на Републиката

Денеска сме овде на Мечкин Камен, да оддадеме почит на хероите Илинденци кои овде ги положија своите животи и со тоа се вградија во сегашноста која сите ја живееме. Да се поклониме пред авторите на Крушевскиот манифест, документ напишан пред сто и четиринаесет години но актуелен и денес. Дозволете да цитирам еден дел од него. 

повеќе...

Четврток, 27 јули 2017 година

Сто дена од изборот на г. Талат  Џафери за претседател на Собранието 

Бидејќи се навршуваат 100 дена од мојот избор на функцијата претседател на Собранието на Република Македонија, чувствувам потреба да се обратам на јавноста и да ја информирам за активностите кои се реализирани досега, како и за активностите кои што треба во иднина да се реализираат.

повеќе...

Среда, 19 јули 2017 година

Обраќање на претседателот Џафери на Регионална тркалезна маса  

На самиот почеток би сакал да го изразам моето задоволство за денешната покана да учествувам на оваа конференција која има регионален карактер. Сето ова внесува уште поголем квалитетен инпут во процесите на соработка, како помеѓу институциите во регионот, така и помеѓу невладиниот сектор.

повеќе...