Соопштенија

Вторник, 19 декември 2017 година

Учество на собраниска делегација на Парламентарен форум во Виена 

Делегација на Собранието на Република Македонија во состав г. Горан Милевски, претседател на Комисијата за економски прашања и г. Хари Локвенец, член на Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија учествува на состанок на тема: „Предизвици за безбедно енергетско снабдување во регионот на Енергетската заедница“ во организација на Енергетската заедница и на Парламентарниот форум за Југоисточна Европа на тема: „Енергетска ефикасност и клима“ во организација на Германското здружение за соработка кои ќе се одржат на 19 и 20 декември 2017 година во Виена, Австрија. 

Покрај претставниците од Собранието на Република Македонија, на состаноците ќе учествуваат и претставници од парламентите на земјите членки на Енергетската заедница, претставници од Европскиот парламент и повеќе експерти.

На состаноците ќе бидат разгледани повеќе прашања од областа на енергетската политика и заштитата на животната средина меѓу кои презентација на Извештајот на Парламентарниот пленум за безбедност во енергетското снабдување и Програмата за работа на Енергетската заедница во 2018 година, енергетскиот патоказ на Европската унија до 2050 година, енергетската ефикасност, импликациите од Договорот од Париз за климатски промени и за технолошки решенија за користење на обновливи извори на енергија.