Соопштенија

Петок, 6 јули 2018 година

Собраниска делегација на 27. Годишна сесија на ПС на ОБСЕ

Делегацијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на ОБСЕ (ПС на ОБСЕ) во состав: г. Владимир Ѓорчев, шеф на Делегацијата, г-ѓа Јагода Шахпаска и г. Реџаиљ Исмаили, членови  на Делегацијата, ќе учествува на 27. Годишна сесија на ПС на ОБСЕ, што ќе се одржи од 7 до 11 јули 2018 година во Берлин, Сојузна Република Германија. 

повеќе...

Понеделник, 25 јуни 2018 година

Пратеничката Лилјана Затуроска на Конференција во Тирана

Во рамките на Регионалниот проект „Зајакнување на општеството – Техничка помош за јавните медиумски сервиси на Западен Балкан“, финансиран од ЕУ, на 26 и 27 јуни 2018 година во Тирана, Република Албанија, ќе се одржи Конференција за отворање на Регионалниот проект, на тема: „Техничка помош за јавниот медиумски сервис на Западен Балкан“.

повеќе...

Петок, 22 јуни 2018 година

НАДЗОРНА РАСПРАВА НА КОМИСИЈАТА ЗА КУЛТУРА

Комисијата за култура на второто продолжение на 14-та седница, ќе продолжи со надзорната расправа на тема „Закон за управување со светското природно и културно наследство во Охридскиот регион и сродната регулатива во контекст на Конвенцијата на УНЕСКО за заштита на природното и културно наследство“.

Второто продолжение на надзорната расправа ќе се одржи на 28 јуни (четврток) 2018 година, со почеток од 11.00 часот, во Сала „Борис Трајковски“, во зградата на Собранието на Република Македонија, бул. „11 Октомври“ 10 Скопје.

повеќе...

Среда, 20 јуни 2018 година

Годишен состанок на претставниците на Комисиите за одбрана и безбедност од Парламентите на земјите од Југоисточна Европа

Собрание на Република Македонија, 24-26 јуни 2018, Скопје

Комисијата за одбрана и безбедност на Собранието на Република Македонија и Центарот за безбедносна соработка RACVIAC со партнерска поддршка на Женевскиот центар за демократска контрола на вооружени сили (ДКАФ), од 24 до 26 јуни 2018 година ќе бидат домаќини и организатори на Годишниот состанок на претставниците на Комисиите за одбрана и безбедност од Парламентите на земјите на Југоисточна Европа.

повеќе...

Среда, 13 јуни 2018 година

Собраниска делегација на Интерпарламентарна конференција во Прага

Делегација од Собрание на Република Македонија на 15 јуни 2018 година ќе учествува на Интерпарламентарна конференција во главниот град на Чешка Република, Прага. Темата на конференцијата е под наслов "Почитување на слободата на изразувањето вклучувајќи ја и слободата на медиумите, во ЕУ и пошироко". 

повеќе...

Понеделник, 28 мај 2018 година

Собраниска делегација во посета на Украина

Делегација на Пратеничката група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Украина во состав: г. Јован Митрески, претседател на Пратеничката група за соработка, г-ѓа Весна Пемова и г. Ејуп Алими, членови на Групата ќе остварат возвратна посета на Украина на 29 и 30 мај 2018 година, на покана од г. Андриј Шињкович, претседател на Пратеничката група на Врховната Рада на Украина за меѓупарламентарни односи со Република Македонија. 

повеќе...

Среда, 23 мај 2018 година

СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА ПС НА НАТО ВО ВАРШАВА

Пратениците Катерина Кузмановска, член и Африм Гаши, заменик-член на Делегацијата од Собранието на Република Македонија во Парламентарното Собрание на НАТО  ќе учествуваат на пролетната сесија на Парламентарното собрание на НАТО, која ќе се одржи од 25 до 28 мај 2018 година во Варшава, Република Полска. 

повеќе...

Понеделник, 21 мај 2018 година

Пратеникот Џеват Адеми на Конференција во Букурешт 

Од 21 до 22 мај 2018 година во Букурешт, Романија, ќе се одржи Конференцијата на претседатели на секции на Парламентарното собрание на Франкофонијата (ПСФ) на која ќе учествува г. Џеват Адеми, претседател на Секцијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на Франкофонијата (ПСФ).

повеќе...

Петок, 18 мај 2018 година

Надзорна расправа на Комисијата за култура

Комисијата за култура на својата 14. седница ќе одржи надзорна расправа на тема „Закон за управување со светското природно и културно наследство во Охридскиот регион и сродната регулатива во контекст на Конвенцијата на УНЕСКО за заштита на природното и културно наследство“.

Надзорната расправа ќе се одржи на 22 мај 2018 година (вторник), со почеток од 11.00 часот, во Сала „Борис Трајковски“ во зградата на Собранието на Република Македонија, ул. „11 Октомври“ 10 Скопје. 

повеќе...

Четврток, 10 мај 2018 година

Пратеничката Славица Шуманска-Митева на Конференција во Белград

Пратеничката во Собранието  на Република Македонија, г-ѓа Славица Шуманска-Митева, учествува на Конференција на тема: „Преку идејата за ЕУ кон мир и стабилност“, што ќе се оддржи на 11-12 мај во Белград, на покана на  претседателот на Комисијата за европски интеграции на Парламентот на Република Србија, г. Ненад Чанак. 

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 9
  •