Активности

Петок, 16 март 2018 година

Пратеникот Китев на Состанокот на ПССЕ во Париз

Во рамките на редовните активности на ПС на СЕ, на 16 март 2018 г., во Париз, Француската Република, се одржува редовниот состанок на Постојаната комисија на ПС на СЕ, како и вториот состанок на Ад-хок комисијата за улогата и мисијата на ПС на СЕ, основана со Резолуцијата на ПС на СЕ 2186(2017). На овие настани учествува пратеникот г. Бетиан Китев, шеф на Делегацијата на Собранието на Република Македонија во ПС на Советот на Европа. 

повеќе...

Петок, 16 март 2018 година 

Тероризмот е заедничко зло и заеднички треба да се победи 

Комисијата за одбрана и безбедност на Собранието на Република Македонија оствари средба со висока делегација на Европската Унија, предводена од г. Педро Серано, заменик-генерален секретар за заедничка безбедносна и одбранбена политика, во чиј фокус беше зајакнувањето на соработката во борбата со глобалното зло - тероризмот и радикализмот.  

повеќе...

Среда, 14 март 2018 година

Работна средба на Комисијата за финансирање и буџет 

Претседателот и членовите на Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија одржаа работна средба со претставници на Фондацијата за демократија на Вестминстер, консултантот за интерпарламентарни односи од Ирска г-ѓа Нив О’Kонор и претставници на Државниот завод за ревизија.

повеќе...

Вторник, 13 март 2018 година, Баку, Република Азербејџан

Пратеничката Шахпаска на меѓународна конференција во Баку

Пратеничката Јагода Шахпаска, членка на Делегацијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на ОБСЕ (ПС на ОБСЕ), учествува на меѓународната конференција на тема: „Улогата на парламентарците во поттикнувањето на економската соработка и културните врски долж Патот на свилата“, што во организација на „Групата за поддршка на Патот на свилата“ на ПС на ОБСЕ се одржува на 13 и 14 март 2018 година во Баку, Република Азербејџан.

повеќе...

Вторник, 13 март 2018 година

Средба на претседателот Џафери со г-ѓа Марија Пејчиновиќ-Буриќ, потпретседателка на Владата на Република Хрватска и министерка за надворешни и европски работи

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денеска оствари средба со г-ѓа Марија Пејчиновиќ-Буриќ, потпретседателка на Владата на Република Хрватска и министерка за надворешни и европски работи, која престојува во официјална посета на Република Македонија. 

повеќе...

Понеделник, 12 март 2018 година

Средба на претседателот Џафери со г. Денис Звиздиќ, претседавач со Советот на министри на БиХ                                          

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денешната средба со претседавачот на Советот на министри на Босна и Херцеговина, г. Денис Звиздиќ,  ја оцени како продолжение на добрата и пријателска соработка меѓу двете земји и притоа го поздрави и денешното потпишување на Спогодбите помеѓу Република Македонија и Босна и Херцеговина, како предуслов за уште посилна и посестрана соработка во повеќе области.  

повеќе...

Понеделник, 12 март 2018 година

Седница по повод 75 години од депортацијата на Евреите од Република Македонија во логорот на смртта Треблинка

Денеска, Собранието на Република Македонија одржа седница по повод 75 години од депортацијата на Евреите од Република Македонија во логорот на смртта Треблинка. На седницата беа поканети претседателот на Република Македонија, претседателот на Владата на Република Македонија, министрите во Владата на Република Македонија, претставниците на верските заедници и религиозни групи во Република Македонија, дипломатскиот кор, делегација од Босна и Херцеговина, делегација од Државата Израел, делегација од Република Романија, делегација од Република Полска, делегација од САД, како и делегации од еврејски институции и заедници.

повеќе...

Понеделник, 12 март 2018 година

Пратеникот Хасани во Истанбул

Јусуф Хасани, заменик-член на Делегацијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на Процесот на соработка на Југоисточна Европа (ПС на ПСЈИЕ), учествуваше на Седницата на Генералниот комитет за економија, инфраструктура и енергија на ПС на ПСЈИЕ, што се одржа на 9 и 10 март 2018 година, во Истанбул, Република Турција.

повеќе...

Недела, 11 март 2018 година

ОБРАЌАЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ ПО ПОВОД 75 ГОДИНИ ОД ХОЛОКАУСТОТ НА МАКЕДОНСКИТЕ ЕВРЕИ - ДЕПОРТАЦИЈА НА 7.144 МАКЕДОНСКИ ЕВРЕИ ВО ЛОГОРОТ НА СМРТТА ТРЕБЛИНКА 

Еден од најмрачните периоди во минатиот век, а јас би рекол и воопшто во човековата цивилизација, е холокаустот, кога во нацистичките логори на смртта беа на најбрутален начин ликвидирани над шест милиони мажи, жени, деца и старци, и тоа само затоа што беа Евреи. 

повеќе...

Петок, 9 март 2018 година

Средба на претседателот Џафери со амбасадори на Република Австрија

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денеска оствари средба со амбасадорите на Република Австрија во Атина, Подгорица, Сараево, Приштина, Белград и Брисел, предводени од д-р Клаус Вулфер, раководител на Одделот Западен Балкан и проширување на ЕУ од Министерство за надворешни работи на Австрија. На средбата присуствуваше и амбасадорката на Република Австрија во Република Македонија, м-р Ренате Коблер. 

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 32
  •