Среда, 22 ноември 2017 година

ПОЧЕСТА РАЗМЕНА НА ИСКУСТВА ЗА ЕКОНОМСКИТЕ ПОЛИТИКИ И ПРОДЛАБОЧУВАЊЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ЕКОНОМИИ 

Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија оствари средба со Пратеничката група за меѓупарламентарни односи со Република Македонија на Врховната Рада на Украина, во состав: г. Андриј Шињкович, претседател на Групата и членовите г. Михајло Кобцев и г. Роман Мацола.

повеќе...

 

 

Среда, 22 ноември 2017 година

ЕВРОИНТЕГРАЦИИТЕ - ЗАЕДНИЧКИ ИНТЕРЕС НА МАКЕДОНИЈА И УКРАИНА

Комисијата за надворешна политика на Собранието на Република Македонија оствари средба со Пратеничката група за меѓупарламентарни односи со Република Македонија на Врховната Рада на Украина, во состав: г. Андриј Шињкович, претседател на Групата и членовите г. Михајло Кобцев и г. Роман Мацола, а во придружба на амбасадорката на Украина во нашата земја, г-ѓа Наталија Задорожњук.

повеќе...

 

Среда, 22 ноември 2017 година

СРЕДБА НА ДВЕТЕ ПРАТЕНИЧКИ ГРУПИ ЗА СОРАБОТКА МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И УКРАИНА

На средбата беа присутни г. Јован Митрески, претседател на Пратеничката група и членовите: г-ѓа Весна Пемова, г. Драган Цуклев, г. Мирослав Јовановиќ и г. Васил Пишев. Од друга страна, Пратеничката група за меѓупарламентарни односи со Република Македонија на Врховната Рада на Украина беше предводена од г. Андриј Шињкович, претседател и членовите: г. Михајло Кобцев и г. Роман Мацола, како и г-ѓа Наталија Задорожњук, амбасадорка на Украина во Македонија.

повеќе...

 

Петок, 17 ноември 2017 година

СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА КОНФЕРЕНЦИЈА ВО БРИСЕЛ

Делегација на Собранието на Република Македонија во состав: Ивана Туфегџиќ, Агим Шаќири, Теута Биљали и Димитар Стевананџија, од 20 ноември (понеделник) ќе учествува на Конференција на тема: „Премостување на јазот помеѓу политиката за млади како и учеството во овие политики на младите парламентарци во земјите од Западен Балкан", во Европскиот парламент во Брисел, Кралството Белгија. 

повеќе...

 

Петок, 17 ноември 2017 година

УЧЕСТВО НА СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА ТРКАЛЕЗНА МАСА ЗА „РЕГИОНАЛНАТА ПЕРСПЕКТИВА НА ЕВРОИНТЕГРАТИВНИОТ ПРОЦЕС НА ЗЕМЈИТЕ ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН" ВО БРИСЕЛ

Делегација на Собранието на Република Македонија во состав: Артан Груби, Томислава Тунтев, Фадил Зендели и Никола Попоски, од понеделник, 20 ноември 2017 година, ќе учествуваат на Тркалезната маса на високо ниво на тема: „Регионалната перспектива на евроинтегративниот процес на земјите од Западен Балкан", во Европскиот парламент во Брисел, Кралството Белгија. 

повеќе...

 

Петок, 10 ноември 2017 година

ПОЛОЖУВАЊЕ ВЕНЦИ СВЕЖО ЦВЕЌЕ 

По повод 13 Ноември - Денот на ослободување на Град Скопје, делегација на Собранието на Република Македонија во состав: г. Илија Николовски, г. Диме Велковски, г-ѓа Ирена Стефоска и г. Драган Данев, на 13 ноември 2017 година (понеделник), ќе положи венец свежо цвеќе на: 

повеќе...

 

Вторник, 21 ноември 2017 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ ВЕСЕЛ МЕМЕДИ СО РОМАНСКА ДЕЛЕГАЦИЈА

Заменикот на претседателот на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, г. Весел Мемеди, оствари средба со делегација од Република Романија, во состав: г. Стефан Тинца, политички директор во Министерството за надворешни работи и г. Александру Ене, директор за регионална соработка за Западен Балкан, во придружба на амбасадорот на Република Романија во Република Македонија, Виорел Станила.

повеќе...

 

Четврток, 16 ноември 2017 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ ВЕСЕЛ МЕМЕДИ СО Г. АНТУН ХЕРЦЕГ И Г. ТИБОР ВАРДИ

Претседателот и пратеникот на НДП, г. Весел Мемеди оствари средба со г. Антун Херцег, претставник на ЕУ, одговорен за Западен Балкан, и политичкиот советник г. Тибор Варди.

повеќе...

 

Четврток, 16 ноември 2017 година

РАБОТНА СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ СЕЛА СО Г. АНТУН ХЕРЦЕГ И Г. ТИБОР ВАРАДИ

Претседателот на Алијансата за Албанците, г. Зиадин Села, во придружба на потпретседателот на партијата, г. Агон Ферати, остварија работна средба со г. Антун Херцег, претставник на Европската Унија одговорен за Западен Балкан и политичкиот советник од Канцеларијата на ЕУ во Скопје, г. Тибор Варади.

повеќе...

 

Вторник, 21 ноември 2017 година

АКЦИОНЕН ПЛАН НА ЕВРОКОМИСИЈАТА ЗА СПРАВУВАЊЕ СО РОДОВИОТ ЈАЗ ВО ПЛАТИТЕ

Најновото истражување на Евробарометар вели дека родовата еднаквост сè уште не е постигната во земјите членки на Европската Унија. Жените во Европа сè уште се исплаќаат во просек 16,3% помалку од мажите. Родовиот јаз во платите не се намалил во последните години, и во голема мера тоа се должи на фактот што жените имаат тенденција да бидат помалку вработени, во помалку добро платени сектори, помалку промоции, повеќе паузи во кариерата и вршат повеќе неплатена работа.

повеќе...

 

Понеделник, 20 ноември 2017 година

„ЛУКС“ ЗА „SÁMI BLOOD“

Филмот „Sámi Blood“ на шведската режисерка Аманда Кернел е добитник на овогодинешната награда „Лукс“ на Европскиот парламент.

Станува збор за трогателна приказна за млада девојка која сонува за поинаков живот, ја напушта својата заедница, но притоа се соочува со расизам.

повеќе...

 

Понеделник, 30 октомври 2017 година

„САХАРОВ“ ЗА ДЕМОКРАТСКАТА ОПОЗИЦИЈА НА ВЕНЕЦУЕЛА  

Демократската опозиција на Венецуела е овогодинешен добитник на наградата „Сахаров“, која ја доделува Европскиот парламент за слобода на мислата. 

„Со доделувањето на наградата Сахаров за слобода на мислата на Демократската опозиција во Венецуела, ја потврдуваме нашата непоколеблива поддршка на демократски избраното Национално собрание на Венецуела...“ 

повеќе...